Festiwal Roślinożercy

Jubileuszowe, 40. Skierniewickie Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw przeszło do historii jako największe spośród dotychczasowych. Formuła XL to nie tylko najwięcej gwiazd i uczestników oraz najlepsza zabawa. To także szereg nowości, z których na szczególną uwagę zasługuje Festiwal Roślinożercy – dwudniowa strefa animacji kulinarnych połączona z warsztatami zdrowej żywności.

Pomysł narodził się, rok wcześniej tuż po zakończeniu poprzedniego Święta Kwiatów. Organizatorzy dostrzegli potrzebę stworzenia miejsca dla działań propagujących wśród mieszkańców i gości dietę bogatą w rośliny jako bogatą, ciekawą i smaczną, a co najważniejsze – zdrową. Wydarzenie odbywające się w ramach największej miejskiej imprezy było także doskonałą okazją do promocji zagadnień związanych z ekologią, rolnictwem i bioróżnorodnością. Doskonale wpisywało się zatem w program święta, jak i ogrodnicze dziedzictwo miasta.

Oferta festiwalu, jak przyznają zainteresowani, była naprawdę bogata i różnorodna. Oprócz jarmarku produktów, przetworów i potraw w czasie trwania imprezy działały strefy kulinarne i warsztatowe połączone z degustacją zdrowych przysmaków z całego świata. Uczestnicy mieli okazję nauczyć się, jak przygotowywać specjały kuchni polskiej, włoskiej, francuskiej, tajskiej, hinduskiej, libańskiej i malezyjskiej. Wśród degustowanych potraw były zarówno specjały wegańskie (m.in. prowansalskie ratatouille, kokosowe curry z dynią, pesto z orzechów i ogrodowych ziół, smakowe hummusy), jak i wegetariańskie (m.in. roladki z bakłażana z orzechowo-pomidorową pastą, springrollsy pełne aromatycznych ziół i chrupiących warzyw).

Prowadzącym festiwal był Paweł Loroch – znany dziennikarz kulinarny, występujący w programach „Pytanie na Śniadanie” czy „Dzień Dobry TVN”. Formuła imprezy – darmowe warsztaty połączone z degustowaniem potraw, uzupełnione wieloma nowatorskimi pomysłami – sprawiła, że odbywająca się po raz pierwszy impreza przyciągnęła setki uczestników. Co ciekawe, warsztaty były dedykowane nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Chodziło o zdobycie praktycznych umiejętności w oparciu o dobrą zabawę w przyjaznej, rodzinnej atmosferze.