Festiwal Roślinożercy – szczegóły

ikona-Festiwal

Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowym programem I Ogólnopolski Festiwal Roślinożercy. Nowy festiwal ma być strefą i serią działań promujących dietę bogatą w rośliny i ich przetwory wśród mieszkańców i gości Święta. Wydarzenie ma na celu promowanie zdrowego trybu życia i zachęcanie do zwiększania ilości i różnorodności dań z udziałem warzyw i owoców w codziennej diecie. W trakcie Festiwalu Roślinożercy pokazywane będą różne ciekawe metody przygotowywania roślin w kuchni, ich przetwarzania i konserwacji. Festiwal będzie też okazją do promocji treści związanych z ekologią i zrównoważonym rolnictwem. Do strefy roślinożerców chcemy przyciągać bogatym programem warsztatowym. Ważnym elementem przez cały czas trwania wydarzenia będzie strefa degustacji. Chętni będą mogli przyjrzeć się przygotowywaniu potraw i porozmawiać z kucharzami.

W ramach strefy Festiwal Roślinożercy planowane są:

  • ZIELONY JARMARK:
    8 stoisk handlowych oferujących produkty roślinne, przetwory, produkty rolnictwa ekologicznego z Polski i z zagranicy, przekąski wegetariańskie i wegańskie, książki dotyczące diet roślinnych
  • ZIELONE WARSZTATY:
    główna strefa wydarzenia, ustawiona w namiotach o łącznej powierzchni 6 x 9m, strefa w której przez dwa dni odbywać się będą różnorodne warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych;
    w ramach działań warsztatowych: (przykładowa tematyka warsztatów)
  • warsztaty dla dzieci: zdrowe przekąski, owoce ze wszystkich stron świata, pasty warzywne, jabłko, gruszka i pietruszka etc.; na koniec warsztatów zdrowa degustacja;
  • warsztaty dla dorosłych: przygotowanie zdrowych drugich śniadań i przekąsek do szkoły, sposoby na włączenie większej ilości warzyw do dziecięcej diety; wegetariańska kuchnia Indii; roślinna kuchnia Bliskiego Wschodu; kiszonki z owoców, warzyw i zbóż; na koniec warsztatów zdrowa degustacja;
  • ZIELONA KUCHNIA:
    bezpłatna degustacja dań wegetariańskich i wegańskich;
    przygotowanie na bieżąco przez całe dwa dni i nieodpłatne wydawanie w formie mini-porcji degustacyjnych wraz z przepisem; gotowanie równoległe na dwóch kuchniach przez 4 kucharzy;

Sobota / Niedziela 10:00-19:00
Sobota – dania z Polski, Włoch, Tajlandii i Indii
Niedziela – dania z Polski, Francji, Libanu i Malezji
Zielone Warsztaty Kulinarne dla dorosłych
Sobota
12:15, 15:30, 17:45 – wietnamskie springrollsy
13:00, 16:15, 18:30 – polsko-włoskie pesto
13:45, 17:00 – prowansalskie ratatouille
Niedziela
12:15, 15:30, 17:45 – pikantne tajskie kokosowe curry z dynią
13:00, 16:15 – smakowe humusy
13:45, 17:00 – nadziewane bakłażany

Gość specjalny: Paweł Loroch – znany z programów Pytanie na Śniadanie, Dzień Dobry TVN,
z anteny Antyradia i Jemradia dziennikarz i propagator kulinariów